Informare – Modificare Procedură EMC
A fost publicată în Monitorul Oficial în data de 13.05.2022 Hotărârea Consiliului național nr. 44/2022 privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Consiliului naţional nr. 92/2020 pentru aprobarea Procedurilor şi criteriilor de evaluare a activităţilor de educaţie medicală continuă, precum şi a criteriilor şi normelor de acreditare, respectiv creditare a furnizorilor şi formelor de educaţie medicală continuă.
Enumerăm modificările mai jos:
1) În situația fizioterapeuților care s-au înscris în CFZRO în mai mult de 12 luni de la absolvirea studiilor de specialitate și solicită obţinerea avizului anual în anul următor înscrierii în CFZRO, au obligaţia efectuării numărului de credite de EMC în funcţie de momentul înscrierii, după cum urmează:
a) ianuarie-aprilie, 30 de credite;
b) mai-august, 20 de credite;
c) septembrie-decembrie, 10 credite.
2) În situația fizioterapeuților care s-au înscris în CFZRO în mai mult de 12 luni de la absolvirea studiilor de specialitate, aceștia pot, la cerere, să obțină o autorizație de liberă practică provizorie pe o perioada de maxim 6 luni, termen în care sunt obligați să facă dovada obținerii de credite de educație medicală continuă. În acest caz, participarea la forme de EMC se creditează în condiţiile Procedurii EMC, la cerere, depusă într-un termen de maximum 1 an de la finalizarea formei de EMC ori de la obţinerea certificatului de absolvire/participare (pentru acești fizioterapeuți nu se aplică termenul de 3 luni de depunere a cererii de acordare a creditelor de EMC).
3) În ceea ce privește numărul de credite EMC anuale, în mod obligatoriu, cel puțin jumătate dintre acestea trebuie să fie reprezentate de participări la forme de educaţie medicală permanentă (respectiv cursuri EMC şi/sau ateliere de lucru/practică (workshop)) sau de finalizarea programului de master sau a programului de doctorat.
4) Sunt exceptate de la procedura de acreditare/reacreditare a furnizorilor de EMC atât Colegiul Național, Colegiile teritoriale din cadrul CFZRO, Ministerul Sănătăţii sau unităţi aflate în subordinea, sub autoritatea sau sub coordonarea acestuia, cât și instituţii/unităţi de învăţământ superior acreditate.
5) A fost modificată valabilitatea reacreditării, respectiv reacreditarea furnizorilor de EMC este valabilă 12 luni de la data acordării.
6) S-a introdus creditarea de către CFZRO a absolvirii unui program de învațământ postuniversitar organizat de instituţiile de învăţământ superior acreditate sau alte instituţii medicale cu rol de învăţământ, cu tematică relevantă pentru profesia de fizioterapeut în condiţiile art. 3 alin. (2), în baza deciziei Comisiei pentru avizare profesională, la cerere, depusă într-un termen de maximum 3 luni de la finalizarea programului ori de la obţinerea documentului doveditor de finalizare a acestuia.
7) S-a introdus creditarea de către CFZRO a absolvirii unui program de învațământ postuniversitar organizat de instituţiile de învăţământ superior acreditate sau alte instituţii medicale cu rol de învăţământ, cu tematică relevantă pentru profesia de fizioterapeut, care nu are creditare înscrisă pe documentul doveditor de finalizare a programului, cu 6 credite/zi de program şi maximum 60 de credite pe program, în baza deciziei Comisiei pentru avizare profesională, la cerere, depusă într-un termen de maximum 3 luni de la finalizarea programului ori de la obţinerea certificatului de absolvire/participare.
8) În ceea ce privește regulile de creditare a cursurilor EMC, pentru cursurile teoretice, fără aplicaţii practice, grupa de cursanţi poate fi formată din maximum 100 de persoane, înainte putând fi formată din maxim 50 de persoane.
9) Pentru cadrele didactice, precum şi pentru formatorii certificaţi/acreditaţi care susţin cursuri/workshopuri creditate de CFZRO se adaugă jumătate din numărul de credite de EMC corespunzător formei de EMC susţinute.
10) Participarea la: (a) formele de EMC creditate de Colegiul Medicilor din România, Colegiul Psihologilor din România şi Colegiul Farmaciştilor din România, cu tematică relevantă pentru profesia de fizioterapeut, (b) cursuri/workshopuri, manifestări științifice sau forme de EMCD în afara României, creditate de o societate sau de un organism profesional din domeniul sănătăţii, cu tematică relevantă pentru profesia de fizioterapeut, sunt creditate de CFZRO în condiţiile art. 3 alin. (2), în baza deciziei Comisiei pentru avizare profesională, la cerere, depusă într-un termen de maximum 3 luni de la finalizarea cursului ori de la obţinerea certificatului de absolvire/participare;
11) Participarea la cursuri/workshopuri, manifestări științifice sau forme de EMCD în afara României în domeniul sănătăţii, cu tematică relevantă pentru profesia de fizioterapeut, care nu au creditare înscrisă pe certificatul de absolvire/participare, se creditează de CFZRO cu 6 credite/zi de curs/workshop/manifestare științifică şi maximum 60 de credite pe curs/workshop/manifestare științifică, în baza deciziei Comisiei pentru avizare profesională, la cerere, depusă într-un termen de maximum 3 luni de la finalizarea cursului/workshopului ori de la obţinerea certificatului de absolvire/participare.