Măsuri:
Motivație:
Conform art. 20, alin. (1) din Legea nr. 229/2016 privind organizarea și exercitarea profesiei de fizioterapeut, precum și pentru înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Fizioterapeuților din România, acesta este o organizație profesională, cu personalitate juridică, neguvernamentală, de interes public, apolitică, fără scop patrimonial, cu responsabilități delegate de autoritatea de stat, având ca obiect de activitate autorizarea, controlul și supravegherea exercitării profesiei de fizioterapeut, ca profesie liberală de practică publică autorizată.
Conform art. 14, alin. (1) din aceeași lege, fizioterapeutul își exercită profesia pe baza autorizației de liberă practică eliberată de Colegiul Fizioterapeuților din România.
Având în vedere aspectele evidențiate anterior, orice autorizație de liberă practică eliberată de o altă autoritate de stat își pierde de drept valabilitatea, fiind înlocuită de un document echivalent eliberat de Colegiul Fizioterapeuților din Romania.
La început, autorizația de liberă practică va avea un caracter temporar, până la îndeplinirea cerințelor art. 12, alin. (1) din Legea nr. 229/2016 cu privire la aplicarea măsurilor compensatorii.
Toate aceste măsuri urmăresc uniformizarea documentelor la nivel național din punctul de vedere al formatului și conținutului, pentru ca în România să nu mai existe mai multe tipuri de documente, emise de structuri diferite, cu conținut și cu perioadă de valabilitate diferită, ceea ce creează confuzie majoră în rândul pacienților și angajatorilor.
Se urmărește de asemenea eliminarea de pe piața muncii din România a acelor autorizații de liberă practică emise de autoritățile române anterior intrării în vigoare a legii nr. 229/2016, care nu se conformează cerințelor art. 11 din legea anterior amintită.
Măsuri:
Motivație:
Colegiul Fizioterapeuților din România va facilita crearea în mediul universitar a condițiilor optime de studiu academic, teoretic și practic, pentru ca nivelul pregătire al viitorilor profesioniști să le permită acestora practicarea meseriei, atât în țară cât și în străinătate, fără condiționări profesionale.
Este necesar ca programul de studiu academic să ofere o bază solidă teoretică şi practică pentru dezvoltarea competenţelor pe termen lung, prin formarea profesională iniţială şi prin completarea ulterioară a nevoilor în materie de dezvoltare profesională continuă.
Formarea profesională va trebui să implice stabilirea unor raporturi consultative și de colaborare cu instituțiile de învățământ, prin care profesioniștii ce vor absolvi cursurile de învățământ superior din domeniu, să aibă un curriculum unitar și să aibă competențe reale practice, nu doar teoretice, care să-l ajute în exercitarea profesiei.
Motivație:
Cursurile de formare profesională continuă, au ca scop ridicarea nivelului profesional al membrilor colegiului, prin facilitarea accesului acestora la noile descoperiri din domeniu fizioterapiei, prin însușirea și aprofundarea unor noi tehnici, proceduri și protocoale de recuperare medicală. Practic, Colegiul va urmări identificarea, acreditarea și promovarea unor cursuri, care să aducă plus-valoare practicii profesionale, ținând cont de direcțiile de dezvoltare educațională de interes, semnalate de membrii săi și de nevoile reale ale pacienților.
Măsuri:
Măsuri:
Măsuri:
Pentru îndeplinirea acestui obiectiv se vor iniția consultări cu Ministerul Muncii și Justiției Sociale, care vor avea ca scop negocierea unui salariu decent, care să corespundă nivelului de pregătire profesională a fizioterapeuților, ce își desfășoară activitatea pe teritoriul României.
Legat de acest aspect, trebuie menționat faptul că, în conformitate cu art. 16, alin (2) din Legea nr. 229/2016, promovarea profesională a fizioterapeutului se realizează la cererea acestuia, adresată Colegiului Fizioterapeuților din România, pe baza unui examen, acest fapt nemaifiind o sarcină a instituției angajatoare.
Motivație:
Relațiile de colaborare și reciprocitate vor viza schimbul de informații de specialitate, organizarea de simpozioane, conferințe și congrese, schimburi de experiență și informări cu privire la profesie și profesioniștii din domeniu și facilitarea liberei circulații a forței de muncă pe teritoriul statelor Uniunii Europene, spațiului comunitar european și al confederației elvețiene.